СПЕКТАКЪЛ

ЗА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

   Безспорно най-високото постижение, което достига досега е моноспектакълът "Възгледите на един учител за народното творчество". Във формата на МОНО, Донев изнася подробна лекция, чиято тема сме ние – българският народ. Със своето неповторимо чувство за хумор, той успява да засегне както причини, за които можем да се гордеем с народността си, така и проблеми, пропили се до най-дълбоките слоеве на обществото ни. Специално внимание заслужават българските народни песни и танци. Вплитайки ги изключително умело в сюжета на спектакъла, като един истински учител, дава нагледен урок по български фолклор.

 

   В продължение на повече от два часа и разчитайки най-вече на собствените си възможности, той дава всичко от себе си на публиката, без да се щади дори за момент.Резултатът е, напълно очаквано, една различна, променена към по-добро публика след края на представлението. Достигайки до душата на хората, които го гледат, той оставя там своята харизма, както и множеството послания, които цели да предаде чрез неповторимия си спектакъл.

 

   От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година до днес, спектакълът е изигран над 450 пъти. Любими реплики от представлението се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите й... като народно творчество. Камен Донев взриви от смях десетки български градове. Той е единственият изпълнител, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която се разполага с 4000 седящи места) цели 15 пъти, при това с едно и също заглавие. От смях се превиваха и сънародници, и чужденци в Москва, Санкт Петербург (II Mеждународен фестивал „Балканско театрално пространство”), Берлин, Люксембург, Виена, Брюксел и Будапеща. От престижния Международен театрален фестивал „Золотой Витязь” в Москва актьорът се завърна с бронзова статуетка. Моноспектакълът получи признание и на всички театрални фестивали в страната.

 

   Най-голямото признание за спектакъла безспорно са неговите 280 289 зрители – постижение, с което нито един български спектакъл в историята на театъра не може да се похвали. 

"Възгледите на един учител..." е въздействащ моноспектакъл от нов вид – суперсмешен, но в същото време много идеен и сериозен в тънките си послания.  ("Програмата")

 

Възправяйки се срещу всичката простащина в страната ни, срещу пошлостта, чалгата и т.нар. "български манталитет", Камен Донев безспорно е сред най-обичаните и ценени български творци. Творец, защото със своя талант, харизма, креативност и изключителна гражданска позиция, той не би могъл да се впише само в една категория, била тя "актьор", "режисьор", "драматург" или каквото и да е. (Avtora.com)

 

Многолик спектакъл, всеки може да види каквото му е нужно... Подарявам редовно билети за този спектакъл на хората, които ценя и харесвам, това ме прави щастлива заедно с тях! (Виктория Стоянова във форума на в. Дневник)

 

Той събра хора от всички възрасти и социални прослойки на едно място, за да ни зареди с толкова положителна енергия, въпреки че, реално погледнато, всичко това, което ни разказа, е една тъжна действителност... (от форума на Вратовръзка.бг)

 

Камен Донев за спектакъла:

В отговор на въпроса какво е "Възгледите на един учител за народното творчество" - ирония на българската простотия или апотеоз на българското творчество:

"И двете. Спектакълът, а и всичко, което правя, не е със злост. Аз не мразя българина. Радвам се, че българинът умее да се смее над себе си. Това е начинът да променям нещата. Ако видиш някого да храчи на улицата и му кажеш, че не трябва да прави така, ако размахаш пръст на някого или с глоба - не се постига много. С иронията - друго е въздействието. Даже са ми казвали хора, след като са гледали пиесата: "Промених се! Вече не пресичам на червено и не храча по улицата." Замислили са се за това как постъпват." (via "Целокупна България")

 

... Не понасям думата пародия и въобще този стил. Така съм учен и отстоявам това мое верую. Подхождам към учителската професия с много уважение. При мен няма елементи на подигравка. Моят учител просто е един странен човек, който е с разнопосочни виждания и умения. Няма причина учителите да се дразнят от него. (пред сп. "Хай клуб")

 

Награди на спектакъла

Комедиен хит на сезона 2008 - награда на публиката за авторския спектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество”

Международен фестивал „Друмеви театрални празници”, Шумен 2008 - награда за мъжка роля

Международен театрален фестивал BGMOT 2008, Габрово - награда за мъжка роля

Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2008 - трета награда за мъжка роля и награда за най-музикален и пеещ актьор

„Балкански театрални европортрети”, Благоевград 2008 - награда за мъжка роля и награда на публиката

Международен театрален фестивал „Золотой Витязь”, Москва - бронзов „Витяз”

Награда „Любимец 13”, Димитровград, 2009 г.

Награда „Ледената маска” от Русенски театър „Сава Огнянов” за постановка на 2009 г.

Tози сайт използва "Бисквитки" (Cookies). Научи повече Приемам
Моля, запознайте се с нашата Политика на поверителност.